Thursday, April 9, 2009

Lenovo laptoper med Telenor 3G og Linux

Så,

I februar postet jeg om 3G støtten i nyere Lenovo laptoper (siden rett før nyttår 2009 tror jeg). Dette er laptoper hvor det følger med gratis Telenor abonnement i 3 måneder. 3G hardwaren i maskinene er tilstrekkelig forskjellig til at standard programmene i Ubuntu Intrepid ikke virker. Ikke Jaunty heller vil jeg tro - uten at jeg har testet ennå. Den forrige blog-posten min dekket basisen i hvordan en får hardwaren opp på 3G slik at en kan bruke pppd - men det mangler noen deler for å komme "rett opp" på Telenor Trådløst Bredbånd. De følger her. Delene som følger her er litt Thinkpad spesifikke fordi de manipulerer Thinkpad sin ACPI til å skru av og på 3G hardwaren.

Jeg ville kunne koble meg til og fra og bruke hardwaren uten å måtte gi kommandoer med sudo eller i en root tty. Derfor har jeg gått til det skritt å lage .desktop filer som starter fine script - hvertfall under KDE, trolig også Gnome. De bruker gksudo til å få root - som scriptene tross alt må kjøres som, og så smelles det opp et log vindu med xterm (konfigurertbart) som viser hvordan det går med scriptet.

Script pakken min, versjon 0.1, er publisert på http://hjemme.langfeldt.net/3G.tar.gz - det er sent på kvelden i påska, det kan opplagt være feil O:-) - post kommentarer eller send meg epost på janl(måtte-nøkken-ta-spammere)redpill-linpro.com

Framgangsmåte:

  1. Registrer SIM-kortet ditt hos Telenor
  2. Mens du venter på bekreftelse (da jeg registrerte meg elektronisk tok det flere dager) kan du lese resten av framgangsmåten og forberede deg mentalt.
  3. Som root og stående i / pakker du opp tar filen som du hentet over (det er litt uforsiktig å gjøre slikt uten å undersøke innholdet i tar filen først, den kunne f.eks. ha erstattet passord-filen din. Men det tenkte du sikkert på ;-)
  4. Kikk på /etc/thinkpad/.resources/settings.sh - bruken av den er langt fra gjennomført i scriptene og oppsett-filene, men det gir deg en ideé.
  5. Dersom du ikke erstatter TERMINAL kommandoen med noe annet enn xterm må du installere pakken som inneholder xterm i distribusjonen din. I Ubuntu heter pakken "xterm".
  6. I /etc/ppp/peers/3G erstatter du verdiene på slutten av "name" og "password" linjene med nummeret du fikk av Telenor. Verdien som står i filen er riktig for MEG, trolig virker de overhodet ikke for DEG, men hvem vet om Telenor faktisk sjekker slikt.
  7. Så kan du ta en kikk på /etc/ppp/3G-connect. Sammenholder du den med http://www.natisbad.org/E4300/Dell_Wireless_5530_AT_cmd_ref.html kan det være at du blir klokere. Og du kan bestemme om kortet ikke skal forsøke seg med både WCDMA og GSM, men tvinge det til å bruke den ene eller den andre.
  8. I KDE 4 finnes det et widget/en plasmoid (dock-bar-applet tror jeg det heter i Gnome) som heter "Quick Access" ("folder view" kan også brukes, men da få du ikke byttet ikon på den). Den kan du legge til panelet ditt. Så høyre-klikker du på den og endrer pathen den viser til /etc/thinkpad og ikonet til /etc/thinkpad/.resources/thinkpad_logo-trans.gif, view mode til Icon Mode og Icon Size til f.eks. 32 slik at du kan se ikonene. Dette gjør at jeg får et ThinkPad ikon i panelet, og når jeg klikker på det popper det opp et lite vindu med 5 ikoner i. Det finnes sikkert noe liknende i Gnome.
  9. Det gøyeste ikonet er "Connect 3G". Klikker du på det spretter en liten xterm opp som viser hvordan oppkoblingen går. Etter ikke alt for mange sekunder blir det lys i et nytt antenne ikon nederst på skjermen din og i xtermen kommer oppmuntrende tekst slik som dette:

Waiting for ACM devices
...
Waiting for ACM devices
Turning on radio (GSM/WCDMA)
RADIO ON - Connecting
Serial connection established.
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/ttyACM2
CHAP authentication succeeded: Congratulations!
CHAP authentication succeeded
Could not determine remote IP address: defaulting to 10.64.64.64
Cannot determine ethernet address for proxy ARP
local IP address 77.17.195.246
remote IP address 10.64.64.64
primary DNS address 130.67.15.198
secondary DNS address 193.213.112.4

For å avslutte ppp forbindelsen trykker du på ^C. Vinduet avslutter og etter en kort stund slukker 3G-antenne-lampen nederst på skjermen.

Det er et umtsmon ikon også. Dersom du har umtsmon installert vil det starte opp 3G-radioen og så starte utsmon. Når du avslutter umtsmon - programmet henger antaklig ved avsluttning, må du skru av 3G-radioen selv: Når du klikker på Thinkpad-ikonet du laget tidligere et det en "scripts" mappe. Den kan du åpne, og fra den kjører du scriptet som heter "Disable_3G-GPS". Nedi scripts-mappen ligger forresten noen delscript som kan gi deg ideer. Jeg laget bare ikoner for de jeg syntes var viktigst.

God påske!

1 comment:

Kjell-Magne Øierud said...

For å registrere SIM-kortet trenger du SIM-kort- og IMEI-nummer. Hvis du har windows på laptopen finner du disse i programmet «ThinkVantage Mobile Broadband Connect». Hvis du har fjernet Windows kan du finne SIM-kortnummeret (ICCID) skrevet på SIM-kortet, og IMEI-nummeret finner du ved å kjøre følgende kommando:

shell$ cu -l /dev/ttyACM0
AT+CGSN
~.